Agios Athanasios Municipality

Οι έξι Δήμοι ενώνουν δυνάμεις και “κτίζουν” το μέλλον της πόλης

Οι έξι Δήμοι ενώνουν δυνάμεις και “κτίζουν” το μέλλον της πόλης

Ανάπτυξη σε βάθος σε ολόκληρη την Λεμεσό
Επιτυχής η διαβούλευση για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη (Ο.Λ.Α.)

Σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, η Λεμεσός προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και σχεδιάζει σειρά προτάσεων αναπτυξιακών έργων για την νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 τα οποία θα ξεκινήσουν εντός του 2021 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2027. Το στρατηγικό σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη (Ο.Λ.Α.), που καλύπτει και τους έξι Δήμους της Λεμεσού, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο Δημόσιας Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Θέατρο το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020.

Πριν την διαβούλευση, προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τους δημάρχους Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, Κάτω Πολεμιδιών Νίκο Αναστασίου, Γερμασόγειας Κυριάκο Ξυδιά, Αγίου Αθανασίου, Μαρίνο Κυριάκου, Μέσα Γειτονιάς, Δώρο Αντωνίου και Ύψωνα, Παντελή Γεωργίου. Όλοι τους αναφέρθηκαν στη σημασία της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης για την πόλη, και μάλιστα με τη συνεργασία όλων των Δήμων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου εκ μέρους όλων των Δήμων της μείζονος Λεμεσού έκανε ο δημοτικός γραμματέας του Δήμου Λεμεσού Χρήστος Ευσταθιάδης.

Ακολούθησε συζήτηση όπου οργανωμένα σύνολα και πολίτες έθεσαν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην ολοκλήρωση της τελικής μελέτης.

Ο στόχος, όπως τόνισε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Λεμεσού Νικολαΐδης, είναι να καταστεί η Λεμεσός «μια έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις, που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει το μητροπολιτικό της ρόλο». Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι το στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης «θα προνοεί τη διάχυση της ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης καθώς και στον ευρύτερο αστικό χώρο της Λεμεσού.» Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι προβλέπεται «μία ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη που δεν θα περιορίζεται σε διοικητικές ενότητες ή συνοικίες, ούτε θα αποκλείει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες». Κάλεσε δε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη Δημόσια Διαβούλευση καταθέτοντας και τις δικές τους προτάσεις, ώστε «να διαμορφώσουμε μαζί την Λεμεσό όπως της αξίζει, και όπως μας αξίζει».

Δέον να σημειωθεί επίσης ότι τα νέα έργα θα αποτελούν συνέχεια των μεγάλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των προηγούμενων χρόνων, όπως οι παρεμβάσεις στο νέο λιμάνι, η νέα μαρίνα, το παλιό λιμάνι, η ένταξη του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στο ιστορικό κέντρο και η αστική ανάπλαση στο κέντρο της πόλης, αλλά και των έργων που έγιναν σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης (συνοικίες Αρναούτ, Τζαμί Τζετίτ, Αγίου Αντωνίου, νότιες γειτονιές της συνοικίας Αγίου Ιωάννου και βόρειες γειτονιές της συνοικίας Τσιφλικουδιών.)

Πιο συγκεκριμένα η νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τη Λεμεσό περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από την αναβάθμιση των προσφερόμενων σε ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών.
Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με εξειδικευμένα έργα για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και προστασία των ευάλωτων ομάδων (όπως η προσιτή κατοικία και η κοινωνική στέγη).
Βελτίωση του περιβάλλοντος με ανάπτυξη πράσινων χώρων, καθαρές θάλασσες και καθαρό αέρα.
Υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με διττή στόχευση: αφενός να συμβάλλει στην υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να εντείνουν την εξωστρέφειά τους και αφετέρου η Λεμεσός να καταστεί «πόλη- μαγνήτης» για τις startup και scaleup επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις ενεργές επιστημονικές δυνάμεις της πόλης.
Αναβάθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των υπηρεσιών των δημοτικών Αρχών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «στοχεύουμε σε ένα Δήμο αποτελεσματικό, με περιορισμένη, στο ελάχιστο δυνατό, τη γραφειοκρατία, υποστηρικτή του δημότη και των επιχειρήσεων. Φιλοδοξία μας είναι η οργάνωση και λειτουργία του δήμου Λεμεσού να καταστούν πρότυπο για όλη την Κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δείτε πιο κάτω τη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη.

Παρουσίαση για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη

Πίνακας με θεματικούς στόχους

Οι δημότες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις ή εισηγήσεις τους για το θέμα στον κάθε Δήμο ξεχωριστά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020 ως εξής :

Για Δήμο Λεμεσού στο eurolemesos@cytanet.com.cy

Για το Δήμο Γερμασόγειας στο yermasoyia.municipality@cytanet.com.cy

Για το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών στο kpolemid-techdep@cytanet.com.cy

Για το Δήμο Αγίου Αθανασίου στο demos.ag.athanasios.polit@cytanet.com.cy

Για το Δήμο Μέσα Γειτονιάς στο nik.ioan@gmail.com

Για το Δήμο Ύψωνα στο demosipsona@cytanet.com.cy