Ο ΔΗΜΟΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Σύντομη περιγραφή του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου
Τα κτήματα που απαλλοτριώθηκαν από τον Δήμο Αγίου Αθανασίου ανήκουν στην οικογένεια Σωφρονίου και συναποτελούν ίσως ότι πιο όμορφο και λειτουργικό υπάρχει στον χώρο του παραδοσιακού πυρήνα. Τα κτήρια έχουν κηρυχθεί ως Διατηρητέα Οικοδομή, με βάση την προμελέτη / αρχιτεκτονικά σχέδια που ετοίμασε ο Αρχιτέκτονας, Μηχανικός κ. Χρίστος Σιαμαρής και τα οποία προνοούν αναλυτικά τις πιο κάτω χρήσεις:
Το όλο οικοδόμημα αποτελείται από διάφορα κτήρια, εσωτερική αυλή, φούρνους, πηγάδι και το όλο αυτό οικοδόμημα έχει κηρυχθεί διατηρητέα οικοδομή.
Εφάπτεται τριών δρόμων με εισόδους στα διάφορα κτήρια και στην αυλή και από τους τρεις αυτούς δρόμους.
Στην νοτιοανατολική πλευρά του οικοδομήματος υφίσταται κατάστημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οίκημα για την ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της ήτοι τον Αύγουστο του 1929 μέχρι και το έτος 1980.
Με βάση τις κατόψεις αυτού του οικοδομήματος αναλύονται πιο κάτω τα κτήρια επιγραμματικά:
Το κτήριο Α (παραδοσιακή κατοικία) είναι διώροφο κτήριο με βοηθητικά δωμάτια (κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό) και σσώσπιτο για αποθηκευτικούς σκοπούς στο ισόγειο, ενώ στον όροφο υπάρχουν άλλα τέσσερα δωμάτια τα οποία χρησιμοποιούνταν για υπνοδωμάτια και καθιστικό χώρο. Η εξωτερική σκάλα που οδηγεί στον όροφο είναι κατασκευασμένη από πέτρινα πελεκημένα σκαλιά που στηρίζονται στον τοίχο της οικοδομής, σπάνια κατασκευή για αγροτικά σπίτια της εποχής παρόλο που εντός του δήμου μας υπάρχουν και άλλες κατασκευασμένες σκάλες από τον ίδιο τεχνίτη, όπως συμπεραίνεται. Το κτήριο αυτό θα παρουσιάζει τον τρόπο ζωής της παραδοσιακής κατοικίας μαζί με εκθέματα Λαογραφικού Μουσείου.
Το κτήριο Β αποτελείται από ένα δίχωρο δωμάτιο με πέτρινη καμάρα και ένα άλλο βοηθητικό, ενώ στην αυλή υπάρχει στιάδι. Στο κτήριο αυτό φιλοξενούνταν οι εργάτες και το υπηρετικό προσωπικό του σπιτιού. Στόχος είναι να μετατραπεί σε καφετερία για τις ανάγκες του Μουσείου.
Το κτήριο Γ και Δ είναι δωμάτια τα οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τις ανάγκες της ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου (κατάστημα και αποθήκες). Προνοείται η μετατροπή τους σε μουσειακό χώρο του αρχείου της ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου.
Το κτήριο Ε είναι ψηλοτάβανη αποθήκη με ξύλινο μεσοπάτωμα η οποία προνοείται να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος οπτικοακουστικών μέσων.
Εκτός από τους άνετους κτιριακούς χώρους που προσφέρονται για εκθέματα, το ίδιο το κτήριο φέρει αξιόλογα παραδοσιακά στοιχεία. Το γεγονός ότι συνδυάζει στον χώρο του οικοδομήματος το παραδοσιακό τρόπο ζωής μίας πλούσιας αγροτικής οικογένειας είναι στοιχείο που θα πρέπει να αναδεικνύεται (κυρίως κατοικία, βοηθητικές κατοικίες για τους μησταρκούς, κατάστημα, αποθήκες, εσωτερική αυλή, φούρνοι, πηγάδι, κήποι).
Περαιτέρω αναφέρεται ότι η οικοδομή βρίσκεται σε απόσταση 80 μέτρων από την πλατεία μπροστά από Δημοτικό Μέγαρο και η αυλή είναι χώρος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρές εκδηλώσεις και μέρος της ως εξωτερικός καθιστικός χώρος της καφετερίας.
Την εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση είχε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, το οποίο ανέθεσε εργασία στον Αρχιτέκτονα, Μηχανικό κ. Χρίστο Σιαμαρή για την ανάπλαση των υφιστάμενων κτηρίων σε Μουσείο με όλες γενικά τις βοηθητικές ή άλλες οικοδομές που απαιτούνταν για την ίδρυση και εύρυθμη λειτουργία αυτού του Μουσείου.
Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού σε συνεργασία θα αναθέσουν εργασία σε ειδικό Σύμβουλο Μουσειολόγο για τη διαμόρφωση / διαρρύθμιση των κτηρίων σε Μουσείο συνεργαζόμενο με τον μελετητή κ. Χρίστο Σιαμαρή.


