Agios Athanasios Municipality

Ασφαλής Διαχείριση των τροφίμων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων παραδοσιακά προϋποθέτει την ετοιμασία αλλά και κατανάλωση εδεσμάτων.
Για το σκοπό αυτό το Υγειονομικό Τμήμα του δήμου μας σας έχει ετοιμάσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για να επιτύχετε στο μέγιστο βαθμό την ασφαλή διαχείριση των τροφίμων σας σε όλα τα στάδια της χρήσης τους.

• ΣΩΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
– Ψυγείο (ψύξη 0 – 5 ◦C)
– Κατάψυξη ( – 18◦C)
– Θερμοκρασία Περιβάλλοντος ( 25◦C)

• ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
– Κατά την αγορά των τροφίμων να προτιμάτε τα ευαίσθητα τρόφιμα όπως ψάρια, γαλακτοκομικά και ωμά κρέατα να αγοράζονται προς το τέλος για να μην παραμένουν πολλή ώρα εκτός ψυγείου.
– Μετά το πέρας του ψωνίσματος πρέπει τα ψώνια να τοποθετούνται άμεσα στο χώρο διατήρησης τους και να μην παραμένουν στο αυτοκίνητο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Πρέπει ΠΑΝΤΟΤΕ να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράζετε.
– Όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε πρέπει να αναγραφούν ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ τους στην ελληνική γλώσσα.
– Οι χτυπημένες ή διογκωμένες κονσέρβες αποτελούν πιθανές ενδείξεις/αιτίες ανάπτυξης μικροβίων.
– Πολλά από τα τρόφιμα που αγοράζομαι περιέχουν αρκετές κρυφές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού για τον λόγο αυτό συστήνεται ο έλεγχος των συστατικών αλλά και του πίνακα διατροφικής αξίας του τροφίμου.
– Εάν έχετε κάποια αλλεργία σε κάποια ουσία πρέπει ΠΑΝΤΟΤΕ να ελέγχετε ποια είναι τα συστατικά του τροφίμου και τις προειδοποιητικές ενδείξεις που συνήθως είναι με έντονα γράμματα.

• ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

– Όταν τοποθετείτε τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει πάντοτε τα ωμά τρόφιμα να τοποθετούνται στο χαμηλότερο σημείο έτσι ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση των ψημένων από τα υγρά τους τα οποία περιέχουν παθογόνα μικρόβια.
– Μην τοποθετείται πολύ ζεστά πιάτα στο ψυγείο διότι αυξάνεται την θερμοκρασία των υπόλοιπων τροφίμων που βρίσκονται μέσα με κίνδυνο αυτά να αλλοιωθούν.
– Η θερμοκρασία ψησίματος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 75 ◦C και η θερμοκρασία ζεστής διατήρησης πρέπει να βρίσκεται στους 63◦C.
– ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ με ζεστό νερό και σαπούνι απολυμαντικό μεταξύ των εργασιών μαγειρέματος.

• ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Κατά το ψήσιμο των κρεάτων στα κάρβουνα δημιουργείται παρουσία Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων η οποία σε μη αποδεκτά επίπεδα έχει αποδειχθεί ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μέχρι και καρκίνο. Οι Π.Α.Υ δημιουργούνται από την επαφή των τροφίμων με τον καπνό που παράγεται όταν το λίπος και οι χυμοί από το κρέας πέφτουν πάνω στα κάρβουνα.

Πιο κάτω παρατίθενται μερικά μέτρα τα οποία μπορείτε και πρέπει να λαμβάνετε κατά το ψήσιμο των κρεάτων στα κάρβουνα, έτσι ώστε να περιορίζεται η δημιουργία αυτής της επικίνδυνης ουσίας:
1. Αφαίρεση του λίπους από το κρέας
2. Μείωση του χρόνου ψησίματος (μικρά κομμάτια)
3. Μαρινάρισμα κρέατος
4. Μπριζόλες (τακτικό γύρισμα)
5. Πλήρης άναμμα κάρβουνων μέχρι το σχηματισμό στάχτης
6. Το ύψος της σχάρας ή της σούβλας να είναι τουλάχιστον 15 cm από τα κάρβουνα
7. Όπου είναι εφικτό να αφαιρείται το καρβούνιασμα και να αποφεύγεται η κατανάλωση του
8. Αποφυγή δημιουργίας σάλτσας από τους χυμούς των κρεάτων που ψήνονται στα κάρβουνα.

 

Καταναλώνουμε υπεύθυνα – Περιορίζουμε την σπατάλη των τροφίμων – Κομποστοποιούμε – Ανακυκλώνουμε

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ