Search Button

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η πιο εύκολη, φυσική και αποδοτική λύση για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λιπάσματος.

Τι είναι κομποστοποίηση;

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, κλαδέματα κτλ) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα (φυτόχωμα ή κομπόστο) το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή στα ελληνικά ως «Λιπασματοποίηση». 

Πλεονεκτήματα κομποστοποίησης

- Μείωση του όγκου αποβλήτων που στέλνονται στις χωματερές και προστασία του περιβάλλοντος.
- Εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν χρειάζεται η αγορά λιπασμάτων.
- Βελτίωση της ποιότητας του χώματος του κήπου μας και καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών στα φυτά μας.

Ποια υλικά βάζουμε στον κάδο για κομποστοποίηση;

- Τεμαχισμένα κλαδιά από δέντρα και θάμνους, κλαδέματα, ξερά φύλλα, κομμένο γρασίδι.
- Φλούδες και υπολείμματα φρούτων εφόσον δεν είναι ψεκασμένα και ωμά ή βρασμένα λαχανικά.
- Υπολείμματα από σαλάτες, χωρίς τα υγρά.
- Στάχτη π.χ από τζάκι.
- Κέλυφος αυγών.
- Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες).
- Πριονίδι (ειδικά αν είναι πολύ υγρό το κομπόστο).
- Οργανικά λιπάσματα.
- Καφές και τσάι μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους.

Τι ΔΕΝ μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
-Υπολείμματα φαγητού.
-Υπολείμματα ζώων (κομματάκια κρέατος, εντέρων, κόκκαλα κτλ).
- Φύλλα και κλαδιά από φυτά τα οποία ασθενούν.

Τι χρειαζόμαστε για να κομποστοποιήσουμε στο σπίτι;
Χρειαζόμαστε ένα ειδικό κάδο κομποστοποίησης και ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα. Αν επιθυμούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους μικροοργανισμούς (επιταχυντές). Ο κάδος πρέπει να τοποθετείται στη σκιά και σε χώμα ούτως ώστε οι διάφοροι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες να μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν.

Πόσο γρήγορα γεμίζει ο κάδος;
Ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει τόσο γρήγορα. Ο σωρός μικραίνει, καθώς οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα και λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους.

Πως αντιλαμβανόμαστε ότι το κομπόστο είναι έτοιμο;
Tο κομπόστο είναι έτοιμο μετά από 4-8 μήνες. Έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει βρεγμένο χώμα και δεν είναι πολύ συμπαγές. Πιθανόν να φαίνονται κομμάτια φύλλων ή άλλων φυσικών υλικών.

Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας;
Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν η κομποστοποίηση δεν γίνεται σωστά. Όταν για παράδειγμα οι κάδοι μένουν ανοικτοί, προκαλούν δυσοσμία και γίνονται πόλος έλξης μυγών. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον κάδο είναι πολύ ψηλές με αποτέλεσμα να μην επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών και να μειώνεται στο ελάχιστο κάθε κίνδυνος για την υγεία.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτές κάδων κομποστοποίησης στην ιστοσελίδα: www.perivallon.eu 

Αίτηση για Κομποστοποίηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταυραετού του Μαχαιρά 42, 4104 Άγιος Αθανάσιος Λεμεσός
25724135
25725010

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ